formule 1

Was het legitieme beoordeling van de prestaties van Hamilton in Abu Dhabi?

  • Lewis Hamilton die nodig zijn om de Grand Prix te winnen en Nico Rosberg niet stijgen naar het podium als hij wilde om gekroond te worden kampioen voor de vierde keer.
  • Toen duidelijk werd dat het tempo van de Mercedes was veruit superieur, vertraagde hij de mars naar mogelijkheden om Max Verstappen en Sebastian Vettel zijn teamgenoot en rivaal voor de titel te halen te geven.

prestaties van Lewis Hamilton in de Grand Prix van Abu Dhabi geleid Mercedes in een staat van paniek, dat is moeilijk te begrijpen. Toto Wolff had in de dagen aangedrongen vóór cruciaal weekend van het seizoen dat de prioriteit van Mercedes niet zou interfereren met de resolutie van het kampioenschap. Maar op het moment van de waarheid, dat was precies wat we proberen te doen.

Na het afronden van de eerste ronde, Lewis besefte dat de enige manier om in leven hun titel was vertragen het tempo van de Red Bull en Ferrari had geen contact met de Mercedes verliezen te houden. dus, zou opties die Nico Rosberg blijven van het podium te hebben: Ik moest Hamilton kampioen zolang de race te winnen geworden.

Zo drukte de Brit een zeer betaalbare prijs die manier konden, onder andere, dat Max Verstappen was opnieuw de strijd voor het podium na de eerste bocht draai te schakelen.

Later, wanneer ze plaatsvonden de laatste pitstops Hamilton vertraagd nog een rollertje vergelijkbaar met de start van de race met volle tanks tijden. Verstappen, die de tactiek van een stop had gekozen en moest de race uit te rijden op zachte banden acht ronden meer gebruikt dan Rosberg, opgemaakt door zowel het tempo en Vettel, die zeer snel kwam met de superzachte na een zeer lange centrale relay, te beginnen een overlast.

"Lewis stond niet op om het aas en besloot om zijn ingenieur en Lowe ongehoorzaam"

Het punt is dat Mercedes geprobeerd om hem te laten geloven dat de hele wereld -inclusief Hamilton Sebastian Vettel een bedreiging vormt voor de aspiraties van Mercedes overwinning. natuurlijk, Lewis stond niet op om het aas en besloot om het advies van uw ingenieur en Paddy Lowe negeren om het tempo te verhogen op de tweede ronde en dus ook de Ferrari-coureur te beschermen.

Mercedes kende, zoals we allemaal wisten dat Hamilton had tussen één en twee seconden opgeslagen en dat als Vettel willen gebeuren Verstappen en was- en doe hetzelfde met Rosberg, Hamilton zou hebben ruimte over onder controle te houden of zelfs achter. Hamilton ging opties om de race te winnen en het was duidelijk dat zowel met de auto en door de staat van uw banden, Lewis was in staat om alle af te houden die hem vooruit.

Maar zelfs als het niet zo was, heeft Mercedes niet nodig om een ​​overwinning te krijgen met het kampioenschap beslist bouwers. In ieder geval niet ten koste gaan van het breken van zijn belofte niet in te grijpen in de strijd voor de titel. Want, leuk vinden of niet, waardoor Lewis Hamilton te versnellen en daardoor mogelijk te maken Nico Rosberg en Vettel ontsnappen uit Verstappen, verondersteld om zich te mengen in de strijd om de titel.

"We zien hetzelfde elke jaar in Monaco, zij het om andere redenen"

Er is ook de kwestie van de vermeende vals spel door Lewis Hamilton opzettelijk vertragen het tempo. Meer of mindere mate, is wat deze nieuwe Formule 1 biedt ons elk weekend en op identieke wijze zij het om andere redenen, dan zien we elk jaar dat we Grand Prix van Monaco droog. Op de straten van het vorstendom, jaar na jaar zien we als de toonaangevende wiel met een snelheid zeer scherpe om te vermijden dat pit totdat je je kunt veroorloven om terug te gaan op te sporen zonder verkeer en overigens te maken one-stop. Ritmes, zoals Hamilton in Yas Marina, die één, twee of zelfs drie seconden sneller dan gebruikelijk kunnen worden voor auto's hoofd (Herinnert iedereen het jaar waarin Timo Glock was de piloot meer fast track met Marussia?).

In het kort, wat maakte Lewis Hamilton op de baan was een tactiek eerder gezien, maar niemand leek onsportief en, natuurlijk, helemaal niet gevaarlijk. Een ander verhaal zou vijf of tien seconden langzamer worden uitgerold of het uitvoeren van plotselinge bewegingen in de stijl van Marco Melandri en Emilio Alzamora in 1999 in Buenos Aires (een heeft een paar jaar, wat kunnen we doen). Wat is het volgende? Nico Rosberg Vraag hem af te zien wanneer Lewis Hamilton een motor in Maleisië zal breken?

Voor zover ik mij betreft, Lewis Hamilton mag alleen maar betreuren één ding: die ongehoorzaam teamorders. Want, in mijn mening waren volstrekt onterecht en ongepast. En ja, ik denk dat Lewis had het volste recht om te vechten voor de titel binnen regelgeving en ethische grenzen. Maar als het team dat betaalt en geeft het apparaat dat je klaar bent om die felbegeerde titel te krijgen maakt, vertelt u dat gaat de eerste twee ronden voorsprong, je pit gaan en de wedstrijd afbreken, moet u.

Dan, als je niet wilt en / of verliezen het vertrouwen in het team, pak je de deur en gaan. Maar dan. Dingen sportartikelen.

foto's: AMG F1