jaguar

Jaguar XJ13: den mislykkede projekt, der blev den mest værdifulde brand model

  • Den XJ13 er en sjælden og unik stykke, efter års udvikling, den første model af den britiske mærke i at have en V12 motor endte som et hemmeligt projekt konkurrence, der aldrig løb et løb.
  • I øjeblikket betragtes som en af ​​de mest eftertragtede biler på planeten, den eneste overlevende eksempel på XJ13 forbliver på stedet i brand.

Prototype billede i sin nuværende tilstand.

Den XJ13 projektet er et af de mest markante og ikoniske modeller af mærket, trods et projekt, der nysgerrigt ikke se lyset, og det blev officielt præsenteret kun år efter at være blevet aflyst, og kun til reklame, som en del af præsentationen af ​​den tredje og sidste generation af E-type. Som ville ske år senere med den lange udvikling af ufødte F-type, som endte med at blive den Aston Martin DB7, den XJ13 Jaguar lidt langsom, Det er netop forældet året blev endelig testet.

I tresserne boede de intense dueller blandt amerikanske producenter og Ferrari i konstruktørernes mesterskab International. Dette var den æra af den legendariske Shelby Cobra, Ferrari 250 GTO og fordgt40. Der var dog flere mærker, der forsøgte at komme ind i kampen med disse, som det var tilfældet for Jaguar, der netop havde vundet fem sejre i de 24 timers Le Mans det foregående årti.

Men for at dette, Jaguar havde brug for noget mere end blot udvikling af en af ​​sine modeller Gran Turismo, og derfor midten af ​​tresserne blev født projektet XJ13, en prototype udviklet fra bunden også, Det var det første mærke model til at ansætte en V12 der var placeret bag kabinen i en central position.

Jaguar XJ13 skabte for første V12 i sin historie.

Sandheden er, at Jaguar havde allerede overvejet midten af ​​motor tilgang tidligt i årtiet, men det var ikke før 1965, der virkelig begyndte at skabe denne prototype, selv om udviklingen af ​​den nye V12 motor var begyndt et stykke tid før.

Denne mekaniske stammede fra sammenføjning to blokke af seks cylindre lavet af aluminium XK6, Han havde dobbelt overliggende knastaksel og en forskydning på 5,0 liter. Udviklet specielt til væddeløb, installeret i XJ13 oversteg 500 heste, Men selv om dette var tilblivelsen af ​​de tolv-cylindrede motorer, der anvendes mærket indtil midten af ​​halvfemserne, produktionsversioner, der kom ud havde ikke udformningen af ​​den oprindelige leder af Jaguar, afregning et design af en enkelt knastaksel.

Den spektakulære krop design blev givet af aerodynamicist Malcolm Sayer, fra Bristol Aeroplane Company dette var den ansvarlig for vellykkede linier C-Type og D-Type, de havde vundet i Le Mans 4 lejligheder. På trods af den åbenlyse intentioner aerodynamiske krop, XJ13 linjer med vilje svarede med design sprog af brandet selv, af indlysende kommercielle grunde.

Hans silhuet er designet under hensyntagen til såvel det image som aerodynamik.

Den XJ13 projektet var aldrig en prioritet for mærke så det var ikke helt samlet indtil 1966, en delikat tid for virksomheden, fordi det var det år, Jaguar fusioneret med British Motor Corporation, der udgør den britiske Motors Holdings, som senere vil føre til British Leyland, efter fusionen med Leyland Motor Corporation.

Så det var ikke før det følgende år, der begyndte at teste den endelige model XJ13, som havde gjort kun en prototype, med hastighed test på kredsløb ligesom Silverstone eller testbane MIRA, hvor de britiske sportsgrene Han formåede at nå en tophastighed på 259 km / t, øvrigt slå rekorden af ​​kredsløbet selv.

Den intense testprogram, der blev fremlagt var ikke nok, på trods af gyldigheden af ​​projektet, den enorme pukkel af udviklingen det blev forældet i samme år blev testet. Ford blev konkurrerer med store 7,0-liters motorer i sin GT40 fra 1966, som også forårsagede den Føderative organer indføre restriktioner forskydning fra 1968 sæsonen, hvilket gør XJ13 i ledige job.

Dens ekstraordinære skønhed og sjældenhed er blevet den sjældneste og valroado Jaguar.

Selvom det ikke konkurrere i et enkelt løb, den XJ13 ville blive et ikon for den britiske mærke. I 1971 blev den E-Type Serie III introduceret med den nye motor V12 mærke den første produktionsmodel for underskrivelsen af ​​katte har en mekanik af denne art, født netop propel skabt til XJ13, dermed prototypen blev præsenteret for samfundet netop i år, fire år efter suspensionen af ​​projektet.

For salgsfremmende billeder af den nye generation af E-Type besluttede de at omfatte det ufødte XJ13, så Dette blev bragt tilbage til spor til en salgsfremmende shoot MIRA, hvor efter flere omgange ved lav hastighed for at blive filmet, spurgte han chaufføren, Norman Dewis, at give en anden 4 hurtigste omgange.

Efter den tredje af disse omgange grundigt, Dewis, det samme som det var lykkedes at nå 259 km / t med den JX13 på dette spor, det styrtede ned ved 225 km / t efter at have forladt et af hjulene på Jaguar. Heldigvis piloten kom ud uskadt, selv om køretøjet blev ødelagt. Det var først senere, at resterne af den model, blev fundet i en af ​​de butikker Jaguar og genopbygge igen, endelig bliver præsenteret i sommeren 1973.

Billede efter ulykken på MIRA testbane.

Ifølge Jaguar selv, den XJ13 er ikke ligefrem lide den oprindelige prototype, trods have blevet repareret og restaureret bekvemt med det samme værktøj, som det blev oprettet mindre end et årti tidligere. På det tidspunkt blev den V12 overhaling tælle med originale træk, men med nogle lurvet, så år senere, efter at en større fejl, motoren var helt demonteret og genvandt.

I disse år, den XJ13 var en reel enhjørning. Holdt i museet af varemærket i Gaydon, er det blevet udstillet uden for murene af mærket på et par gange, som da den blev præsenteret efter sin sidste restaurering i Goodwood Festival of Speed ​​2007 første gang jeg kunne høre hans karakteristiske V12 levende i mere end tre årtier.

Dens notering som et enkelt stykke er enorm. På trods af ikke at være til rådighed til salg, da næppe Jaguar ville falde fra hinanden med så historisk som dette, del prototypen i dens nuværende tilstand, det vil antage en værdi tæt på $ 30 millioner, selvom nogle eksperter siger, at ankommende produceret den eneste oprindelige prototype, kunne dette gå langt ud over denne pris, selv på auktion.

Designet til at konkurrere i Le Mans mod Ford og Ferrari, endte han sit liv på kontoret hos virksomheden.

I disse år er få efterskælv er blevet gjort model, nogle endda med en høj kvalitet og udelukkende baseret på den oprindelige tilstand af prototypen, før krakket i 1971.

dog den seneste ansøgning i patentet registrere navnet Jaguar XJ13 af Land Rover der udløste alarmen, før en mulig model genudgivelse, stil, hvad der allerede gjort opdelingen af ​​klassisk britisk firma, med Yose-Type Let og XKSS, fremstiller de nyeste usamlede enheder eller ødelagt deres numre bortskaffelse fri ramme.

I første omgang havde projektet fortsatte XJ13, Jaguar skulle have foretaget mindst 25 enheder af XJ13 at homologate modellen på den internationale konstruktørernes mesterskab. Selv om det er ukendt, om det virkelig kom til at tildele disse Vins, vil der være en overraskelse i form af XJ13 i 2017?.