Peugeot

Peugeot 205 T16 av Ari Vatanen, auktion

Auktion Peugeot 205 Turbo 16 Evolution 1 som vann två av de tre händelser där det deltog (Monte Carlo och Sverige) under 1985 säsongen, med världsmästaren Ari Vatanen förare bakom ratten.

Inte varje dag bjuds ut till försäljning ett stycke motorsport historia. Den 14 maj kommer det prestigefyllda auktionshuset Sothebys tillåta RM bud på en extraordinär Peugeot 205 Turbo 16 Evolution 1, en av bilarna av legend i världen av rally.

Endast 20 enheter producerades den T16 Evolution 1, en exklusivitet som belyses av det faktum att bilen som ska auktioneras, med antalet C11-serien kördes i 1985 säsongen World Rally Championship den finska förare Ari Vatanen. Med den vann han två segrar.

Monte Carlo och Sverige var öppnings tävlingarna för säsongen och denna Peugeot 1985Han vann båda testerna. Denna bil deltog också i Rally Portugal, där tre etappsegrar uppnås före World Rally Champion 1981 tvingades att dra sig upphängnings misslyckande.

med endast tre utseenden Peugeot Talbot Sport laget drog sig ur tävlingen. Men, återigen med hjälp av denna Vatanen 205 T16 som bil erkännande Rally på Korsika och Akropolis. Han spelade även denna roll i Rally San Remo, den här gången med Bruno Saby bakom ratten.

Enheten tillhörde Peugeot Talbot Sport och har sedan dess bara haft två ägare mer. Det är i sin ursprungliga skick, som avslutade 1985 säsong inklusive lim och även däcken användes sedan. Dess utseende är identiskt med det för 30 år sedan.

RM Sothebys förväntar auktionen bjuder denna sann ikon för att samla jakt mellan 600 tusen och 800 tusen euro. Det är dock inte uteslutet att över en miljon euro, en siffra som aldrig tidigare nått en bil grupp B.